Majvors´

Det goda i livet, dvs familj, resor, mat, vin, skrivande, musik, dans, böcker, vänner och mycket mer! Sen också en del om den där jäkla bröstcancern!

Det är nytt för mig det här med flyktingar……

3 kommentarer

Vi har ett flyktingboende i kommunen, som i så många andra kommuner och nu har min arbetsplats i uppdrag att träffa de alla barn i BVC-ålder som bor där. Sedvanliga BVC undersökningar samt vaccinationer ligger på oss.

I dag hade jag världens sötaste lilla 1-åriga flicka på besök. Föräldrar som var så glada att hon fanns för de var inte så unga att det var självklart. Men de kan inte ge den mat jag förespråkade hon behöver. De får tre mål mat på boendet och sen 19:- som ska räcka till allt annat man behöver (de som bor på boenden utan mat, får 61:- eftersom de får köpa mat själva) och det räcker inte till det extra jag tyckte hon behövde för att växa ordentligt.

Jag hade endast tillgång till en telefontolk och då bara en halvtimme. Man skulle behöva en tolk på plats i minst en timme, men alla tolkar har fullt upp. Man får gå igenom ”basic” och väga och mäta, vaccinera och kartlägga och informera det viktigaste.

Denna lilla tjej var som en solstråle hela besöket och föräldrarna så glada att få komma. Även om de hade bott bättre och med mer mat på en annan ort i Sverige, innan de kom hit till vår kommun. Totalt hade de varit i Sverige i 4 mån.

När jag vaccinerat och flickan var lite ledsen, gav jag henne en liten elefant som legat och ”skräpat” på mitt rum sen vi hade jubileum för länge sen och gav Goodiebags till våra familjer. Hon fick den av mig, men eftersom vi då, sen ett tag, lagt på med telefontolken förstod inte föräldrarna det utan lämnade tillbaka den som man gör när man ska gå.

Men jag visade med kroppsspråk och med Engelska (pappan kunde en aning Engelska) att hon fick behålla den och de vart tårögda både mamman och pappan. En elefant från Jysk för 15-20:-kunde alltså göra tre personer så glada.

Det gör  något med en inuti. Berättade om detta för barnen hemma och bara denna lilla historia fick dem att reagera över hur bra de har det. Då har vi ändå bara pratat om ett gosedjur!!! Tänk då hur vägen hit varit, om man samtalat om det etc.

Det här kommer bli komplext. Efter idag känner man att man bara vill kalla in alla dessa barn och strunta i alla välmående barn utan sån här historia, eller hur man ska uttrycka det. Samtidigt som man självklart vill träffa alla de ”vanliga” välmående barnen också, och vill träffa ”sina” familjer man värnar om. Men det ena utesluter ju faktiskt inte det andra. Tur det!

Gissar att en känsla av otillräcklighet kommer att husera i kroppen ett tag framöver…

Funderingar i natten….

Sov Gott!

Gosedjur

 

 

3 tankar om “Det är nytt för mig det här med flyktingar……

 1. Ja man vill ju bara öppna armarna och hjälpa alla som har det svårt men det går ju tyvärr inte. Jag har också funderat på det där att de får ca 60 kr per dag och jag tänkt på vd man får för den summan, hur ska man kunan köpa mat för den summan? Många städer och byar har inte lågprisvaruhus ens. Nej jag förstår känslan men försök att tänka på att du gör dem väldigt glada idag och du gör säkert många människor tacksamma i och med det jobb du gör. Kram och trevlig helg!

  Gilla

 2. ❤ Jo, det är ju så där… Det här med flyktingar. Människor. Och det är därför jag i alla år, sedan jag flyttade hemifrån, jobbar med det jag gör.. Och då gör det inget att – eller mycket lite – att jag blir hotad. För alternativen hade varit så mycket värre: Att stå i vårt enorma överflöd och inte göra något för en medmänniska.

  Kram på dig!

  Gilla

 3. ❤ Jo, det är ju så det är – det här med flyktingarna. Och det är det som gjort att jag sedan jag flyttade hemifrån har engagerat mig så som jag har. Och därför gör det heller inte lika ont när alla hoten kommer. För mig känns alternativet inte som ett alternativ: att i vårt enorma överflöd inte hjälpa en medmänniska.

  Kram på dig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s