Majvors´

Det goda i livet, dvs familj, resor, mat, vin, skrivande, musik, dans, böcker, vänner och mycket mer! Sen också en del om den där jäkla bröstcancern!

Fan, fan, FAN….Fuck Cancer…

2 kommentarer

Jobbiga veckor. Den 11 April gjorde jag min årliga mammografi. Sjukt ont gör det. Speciellt i det opererade bröstet. Ironiskt nog fick jag tid på samma datum som jag fick mitt cancerbesked för sex år sen.

11 April 2012…”Ja Therese, du har bröstcancer. Två tumörer…en östrogenberoende och en progesteronberoende…vi måste operera och sen blir det cellgifter och strålning”…. Och där släcktes lampan…

Nu den sjätte mammografin sen dess….har fortfarande inte fått svaret. När man går på mammografi då man haft bröstcancer får man stanna kvar och de kollar bilderna direkt för att se om det behövs mer bilder, ultraljud eller punktion. Slapp allt detta, så det känns lovande. Men ändå ett helvete innan svaret kommer…

Har fått en torr fläck på benet/vaden. Kände den förra sommaren. Smorde med allt möjligt men inget hjälpte. Har aldrig haft eksem och det känns inte som en enda torr fläck skulle vara eksem. Då brukar man ha det på  flera ställen.

Sen har jag liksom glömt bort den. Tills häromdagen när den kliade till lite. Smorde igen men den reagerar inte på någon kräm eller cortisonkräm.

IMG_5789

Kollade med en doktor på jobbet som absolut tyckte jag skulle gå till Husläkaren. Gick in och bokade tid via Vårdguiden.

Men så idag var min husläkare och jobbade hos oss på BVC. Han kommer alltid in till mig och kollar hur jag mår, när han jobbar hos oss. Han har varit med om mycket med mig genom åren. Mb Crohn, Bröstcancer, Rosfeber mm och alla undersökningar det medför. Samt hela familjens alla husläkaråkommor såsom ett öronbarn, astmabarn och alla andra infektioner som hör barnfamiljer till.

Han tittade på fläcken och sa direkt att det var ”Superficiellt basaliom”.

Dvs:

Basaliom

Basaliom, heter med ett annat ord basalcellscancer, och är den vanligaste maligna hudtumören i Sverige. Ca 30 000 personer drabbas av basaliom i Sverige varje år. Huvuddelen av dessa personer är äldre än 40 år. Basaliom har mycket liten risk för metastaser utan växer lokalt i huden.

Den absolut största orsaken till basaliom är solexponering, därför förekommer basaliom oftast på naturligt solexponerade hudområden, så som på ansikte, hjässa, bröst och handryggar. Basaliom är en relativt mild hudcancerform men kräver alltid behandling.

Typer av basaliom

Ytligt basaliom (superficiellt basaliom)

Ytligt basaliom är en vanlig, långsamt växande form av basaliom, som växer i överhuden (epidermis) och ser ut som en rodnad, fjällande fläck. Den har mycket liten sannolikhet för spridning till andra delar av kroppen. Om basaliomet inte behandlas fortsätter det att växa och orsaka skador i huden.

(Klippt ur Hudguiden)

Han bokade direkt en tid till sig nästa Fredag för att skära bort den och skicka den på analys. Jag kunde avboka min ansökan om tid på vårdguiden som förövrigt inte var besvarad än.

Fan, fan, fan….jag orkar inte med sånt här. Orkar inte med saker som har med cancer att göra. Vill inte, vill inte, vill inte…. VILL INTE! Jag får fucking panik!!!!

I morgon ska jag till terapeuten för ett avslutande samtal. Då jag mår (eller ja mått, efter idag då) så mycket bättre. Men nu känns det som den berömda mattan dragits undan igen. Så det kanske bara är att börja om från början.

Förstår ni….  jag är rädd. Så jävla rädd. Det låter ju oskyldigt och snällt och det är det säkert. Men i min värld så är allt som har med cancer att göra inte snällt. Det är aggressivt och kan ta livet av mig.

Men jag har ju någonstans lärt mig att förhålla mig. Att genomlida läget. Har gjort det ett antal gånger efter alla prover och undersökningar jag gjort. Det är liksom inte mycket att göra innan man får svar. Först då kan man förhålla sig till nästa sak och sen nästa. Sen kan man ju bearbeta lite dödsångest på det, som om inte tortyrväntan räckte….

That´s life with cancer……a small part!  Cancerlivets helvete är så mycket större, mer komplext och omfångsrikt…I hope you´ll never know….

…nu ska jag umgås med ett av mina glädjeämnen i livet, yngsta dottern och se på Wahlgrens Värld. De två stora glädjeämnena är på Sam Smith. De får jag mysa med sen!

Ha det, ta hand om er!

2 tankar om “Fan, fan, FAN….Fuck Cancer…

  1. Förstår att du känner rädsla.
    Jag håller tummarna hårt för att det går bra för dig!
    Varm Kram

    Gilla

  2. Skickar en varm kram ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s